Automobilom u Danskoj

Iako je Danska mreža javnog prijevoza izvrsna, automobil je i dalje prikladan način putovanja, osobito kada posjećujete mjesta izvan glavne rute. Za grupe od tri do četiri osobe, automobil također može značajno smanjiti troškove putovanja. Danske autoceste su besplatne, ali mostovi Store Bælt i Øresund nisu. Glavne ceste su dobro označene i dobre, a putovanje preko jednog od mostova, kao što je Store Bælt između Zelanda i Funena, može biti doista zapanjujuće iskustvo.

Dolazite automobilom?

Većina ljudi koji putuju u Dansku stižu iz Njemačke, jedine kopnene granice Danske ili iz Švedske preko Øresund mosta. Ukinute su imigracijske kontrolne točke između zemalja EU; međutim, još uvijek postoje carinske kontrolne točke na moru i kopnene granice s Njemačkom.

Glavni putevi u zemlju su E45, koja prolazi od njemačke granice preko Jutlanda pa sve do Frederikshavna, zatim E47 koji povezuje Lübeck i Hamburg sa Lollandom preko trajekta od Puttgardena do Rødbya; te E20, koja vodi preko mosta Øresund iz Malmöa u Švedskoj.
Od 2020, trajekt Puttgarden-Rødby bit će zamijenjen Fehmarn Belt fiksnom vezom, koji će povezati njemački otok Fehmarn, sjeverno od Lübecka, s Lollandom.

Pravila ceste

Kao i u svim kontinentalnim europskim zemljama, Danci voze s desne strane. I automobili i motocikli moraju imati uključena prednja svjetla tijekom dana. Sigurnosni pojasevi moraju biti nošeni u svakom trenutku, a djeca do 3 godine moraju sjediti dječjem sjedalu. Kada se okrećete desno, vozači moraju dati prednost biciklistima.

Ograničenje brzine je obično 50 km/h u gradovima, 80 km/h na većini cesta i do 130 km/h na autocestama.
Za prekršaj ograničenja brzine može se naplatiti visoka kazna na licu mjesta kao i za ostale prekršaje u automobilu, kao što su ne-nošenje sigurnosnog pojasa ili razgovor na mobilnom telefonu tijekom vožnje. Biti uhvaćen u vožnji pod utjecajem alkohola može uzrokovati još strože kazne i eventualno zatvorsku kaznu.