Prijevoz trajektom u Danskoj

Glavne međunarodne trajektne tvrtke su DFDS Seaways, Stena Line, Color Line, Fjord Line i Scandlines.
Otvaranje mostova Øresund i Store Bælt znatno je smanjilo potražnju za trajektima između Zelanda i Švedske, te između Zelanda i Funena. Međutim, trajektna putovanja i dalje su popularna opcija kod brojnih posjetitelja.

Glavni terminali

Većina trajektnih putnika iz Velike Britanije stiže u luku Esbjerg. Ostali glavni terminali nalaze se u Kopenhagenu, sjeverno od središta grada, a Frederikshavn i Hirtshals, u sjevernom Jutlandu.
Obično postoji autobusna veza između luke i gradske željezničke stanice, kao i taksi usluga te parkirališta za duge i kratke boravke.
Od putnika će se često tražiti da se prijave najmanje 1 sat prije polaska trajekta.

Domaći trajekti

Trajektne usluge, poput onih koje pruža Færgen, igraju vitalnu ulogu u transportnoj infrastrukturi Danske koja povezuje brojne otoke. Neke rute su vrlo kratke, koje traju po nekoliko minuta, dok najduža ruta (Køge-Bornholm) traje gotovo 7 sati.

Trajekti također povezuju različite dijelove kontinentalne Danske. Mols-Linien, od Oddena na Zapadnom Zelandu do Ebeltofta ili Aarhusa u Jutlandu, popularna je alternativa mostu Store Bælt, jer se štedi na plaćanju naplatnog mosta, isto vrijedi i za Kattegatruten (Kalundborg-Aarhus).

Smyril Line ima ljeti rutu koja vozi dva puta tjedno od Hirtshalsa do Farera (vrijeme putovanja: dan i pol).

Većina trajekata vozi putnike i automobile, ali ima i manjih otočića na kojima djeluju trajekti samo za putnike.