Zrakoplovni prijevoz u Danskoj

Većina posjetitelja Danske stiže u zračnu luku Kopenhagen, koja se nalazi 12 km jugoistočno od centra grada. SAS povezuje Kopenhagen s većinom europskih metropola. Druge zrakoplovne kompanije koje lete na Kopenhagen su British Airways, Norwegian i easyJet. Na Juland se može doći preko međunarodnih zračnih luka Aarhus, Aalborg i Billund.

Zračna luka Aarhus, koja je 40 km sjeveroistočno od grada, između ostalog ima letove iz Londona i Barcelone. Autobusi povezuju zračnu luku s gradom, dovozeći putnike na Aarhusov željeznički kolodvor. Putovanje traje oko 45 minuta.

Zračna luka Billund (za Legoland) najveća je međunarodna zračna luka u Zapadnoj Danskoj i prima letove iz mnogih europskih gradova, uključujući London, Frankfurt i Amsterdam. Sa zračne  luke vozi autobusna ruta do Vejlea, Horsenssa, Aarhusa, Koldinga i Esbjerga.

Zračna luka Aalborg nudi jednostavan pristup do samog sjevera zemlje i prima letove iz gradova kao što su London Gatwick, Berlin i Oslo. Express autobus povezuje zračnu luku s centrom grada.

Zračna luka Kopenhagen

Glavna zrakoplovna luka zemlje je zračna luka Kopenhagena (nekad poznata kao Kastrup), smještena na otoku Amager, kratko iz središta grada.
Ima četiri terminala: tri za međunarodne letove i jedan za domaće letove. Automobili se mogu unajmiti na terminalima 1 i 3.

Brz i ekonomičan vlak ide svakih 10 minuta od terminala 3 zračne luke do glavnog kolodvora u Kopenhagenu (putovanje traje oko 12 minuta). Vlakovi idu cijeli dan, kao i tijekom noći, iako rjeđe. Mnogi vlakovi su prikazani kao da idu u Helsingør jer nastavljaju uz obalu nakon zaustavljanja u glavnom kolodvoru u Kopenhagenu. Treba obratiti pažnju da vlakovi iz zračne luke Kopenhagen također voze u drugom smjeru, prema Švedskoj, pa je važno provjeriti i naći ispravnu platformu.

Metro također vozi od zračne luke do centra grada, traje oko 15 minuta i zaustavlja se na Kongens Nytorv i Nørreportu. Također je moguće uzeti autobus, koji ostavlja putnike u Rådhuspladsen, cijena autobusne karte je jednaka onoj za vlak, međutim putovanje je gotovo tri puta duže.

Posjetitelji s puno prtljage pronaći će taksije na izlazu Terminala 3. Cijene do centra grada su od oko 250 DKR, a može se plaćati i kreditnom karticom.

Zračna luka Kopenhagen
Lufthavnsboulevarden 6
2770 Kastrup
tel 32 31 32 31
www.cph.dk