Malo poznat izvan Baltika, ovaj neodoljiv arhipelag zanimljiv je geopolitički entitet koji pripada Finskoj, govori se švedskim jezikom, a ima svoj parlament, zastavu koja se ponosno vijori sa svakog pola, te izdaje vlastite nacionalne marke. 

Ålandski otoci (finski: Ahvenanmaan maakunta / Ahvenanmaa) je otočje u Finskoj između Baltičkog mora i Botničkog zaljeva. Otoci čine autonomnu i demilitariziranu pokrajinu u Finskoj. Glavni grad je Mariehamn. Ålandske otoke čine Glavni otok (švedski: Fasta Åland), s 90% stanovništva, i istočni dio otočja s oko 6.500 otoka na ulazu u Botnički zaljev. Većina stanovnika (92,4%) govori švedski kao prvi jezik koji je i jedini službeni jezik.

Povijest 

Åland je dugo bio dio Švedske i njegova je kultura i danas puno sličnija švedskoj. Åland je bio pokrajina Švedske od vikinškog doba ili još ranije. Åland je jedan od teritorija koje je Rusija prisvojila od Švedske Fredrikshamnskim sporazumom 1809. godine i otoci su postali dio poluautonomnog Velikog Vojvodstva Finske. Kada su otoci pripali Rusiji, Šveđani nisu uspjeli omogućiti dogovorom neprisutnost vojske na otocima. To nije bilo bitno samo Šveđanima, već je i Ujedinjeno Kraljevstvo bilo zabrinuto da će vojno prisustvo na otocima ugroziti njihov trgovački interes u regiji. 1832. godine Rusi su počeli praviti tvrđavu na otoku, Bomarsund. Tvrđava je osvojena i uništena od strane Francuza i Britanaca 1854. godine, kao dio operacije na Baltiku za vrijeme Krimskog rata. Sporazumom u Parizu 1856. godine, Ålandski otoci su postali demilitarizirani. Za vrijeme građanskog rata u Finskoj 1918. godine, švedske postrojbe su se umiješale u mirovne svrhe, između ruskih postrojbi koje su bile na otocima i postrojbi “bijelih” i “crvenih”, koje su dolazile iz Finske. Za nekoliko tjedana, švedske postrojbe su zamijenjene njemačkim postrojbama pod odlukom finske “bijele” vlade. Od 1917. godine, stanovnici otočja su pokušavali pripojiti se svojoj matici, Švedskoj. Anketu za pripojenje Švedskoj, poduprlo je 96,2% stanovnika. Švedski nacionalizam je rastao, kao što je u Finskoj rastao antišvedsko raspoloženje, kao i jako mišljenje protiv rusifikacije i borbe za autonomiju Finske. Zbog toga, nastajali su sukobi između stanovnika koji su govorili finski i švedskog govornog stanovništva u Finskoj, zbog čega su se stanovnici Ålandskih otoka pribojavali budućnosti u takvoj državi.
Usprkos tome, Finska nije bila spremna za okupaciju otočja i ponudili su autonomni status umjesto odvajanja. Ipak, stanovnici nisu prihvatili ponudu i takva neriješena situacija je došla pred Ligu naroda. Ta međunarodna organizacija je odlučila da Finska treba zadržati suverenitet, ali Ålandski otoci trebaju postati autonomni teritorij. Finska je imala obvezu osigurati stanovništvu Ålanda pravo na švedski jezik, kao i pravo na vlastitu kulturu i lokalne običaje. Sporazumom je zajamčen neutralni status otočja, kao i zabranu bilo kakve vojne nazočnosti na otocima.

www.visitaland.com 

• ŠTO ČINITI • 
Eckerö – od otoka do otoka biciklom, idealan je način transporta po ovom nizinskom arhipelagu. Bicikli se mogu iznajmiti odmah pored trajektne luke u Mariehamn ili Eckerö. Ålandske otoke još nazivaju i raj za bicikliste
Vårdö – uživajte u sporom otočkom ritmu i kulturi ovog švedskog govornog područja. Stvari ne mogu biti puno opuštenije od kampa na Vårdöislandu.
Bomarsund – Bomarsund tvrđava je građena između 1832 i 1854. U to vrijeme, Åland je bio dio Rusije i utvrda je izgrađena za ruske vojnike kako bi bili stacionirani u pokrajini. Dizajniran je kako bi smjestio 5,000 vojnika, a projekt izgradnje bio je ogroman u lokalnim uvjetima. Tvrđava je imala veliki utjecaj na lokalnu zajednicu i dan danas je to razdoblje poznato kao “Bomarsund Era”. Bomarsund muzej smješten je u pilotskoj kućici u Prästö.
Kastelholms Slott i farma puževa Alandia Escargots– Jedna od najvažnijih znamenitosti Ålanda, Kastelholm dvorac je omanji, ali savršeno formiran dvorac slikovito postavljen pored malog zaljeva. Švedski kralj Eric XIV, bio je ovdje zatočen na neko vrijeme.
U blizini dvorca Kastelholms nalazi se farma puževa Alandia Escargots, gdje možete poći na safari na puževe. Ova farma daje vam uvid u različite faze života puževa koje, nakon jednosatnog obilaska farme, također možete i degustirati.
Kökar – za posjeta južnom arhipelagu, ne bi bilo loše odsjesti na fascinantnom i udaljenom Kökaru. Kada ovdje stignete, možda ćete pomisliti da ste se vratili nazad u Vikinško doba.
Mariehamn – glavni grad Alanda sa svojom pomorskom povijesti i užurbanom lukom. U Mariehamnu možete posjetiti Åland muzej, Åland muzej umjetnosti, Mariehamn Galeriju, kao i Åland Sjöfartsmuseum (pomorski muzej).
Linden – ljetna krstarenja na jedrenjaku Linden južno od Mariehamna.

• KAKO STIĆI • 
AVIONOM – Najbrži način da dođete do Ålanda je avionom. Postoje dnevni letovi iz Helsinkija i Turkua do Mariehamna, kao i ne-direktni letovi iz drugih mjesta u Finskoj. Let iz Helsinkija traje manje od sata a let iz Turkua je samo pola sata.
BRODOM – Postoje trajektne linije između Alandskih otoka i Helsinkija, Turkua i Stockholma, upravljane kompanijama Tallink, Silja, i Viking Line. Također, svi brodovi koji idu između Finske i Švedske idu na Åland. Možete napraviti ovaj izlet iz Turkua ili Helsinkija bilo sa Silja Line ili Viking Line trajektima. Luka za dolazak na Åland može biti Mariehamn ili Långnäs, ovisno o putovanju koje ste odabrali.