Pori

Pori je najpoznatiji po izvrsnoj Yyteri plaži i godišnjem međunarodnom festivalu jazz glazbe u srpnju, organiziranom u 2011 već 46. put. Omiljeno je ljetno odmorište za mnoge fince. 

Pori bi bio vrlo uobičajen grad na zapadnoj obali Finske, kada ne bi bilo njegovog međunarodno renomiranog jazz festivala, koji zapali grad na tjedan dana u srpnju.

Domaćim stanovnicima, Pori je jedna od najvažnijih luka u Finskoj, a prosperitetan je zahvaljujući brojnim industrijama uključujući i industriju piva – može se osjetiti bogat miris slada u zraku, ali i miris kovanja Finskih kovanica Eura (glava i pismo se štampaju negdje drugdje).

U 1558, vojvoda Juhana, koji je tada bio vladar Finske, odlučio je uspostaviti trgovački grad na istočnoj obali zaljeva Bothnia. Kao rezultat toga, Pori je osnovan na ušću rijeke Kokemäenjoki. Na vrlo kratko vrijeme u 1726, profesor Israel Nesselius zalagao se da Pori bude novi glavni grad Finske – ali to se nije ostvarilo.

Za ljubitelje sunca i entuzijaste za prirodom, obližnja plaža Yyteri – koja je mnogima poznata kao najljepših plaža u cijeloj Skandinaviji – pruža vrhunski razlog za posjet području grada Pori.

• KADA DOĆI • 
Ljetno se smatra najbolje vrijeme u godini za putnike da posjete Pori, posebno tijekom srpnja i kolovoza kada su uvjeti na plaži optimalni a grad je užurban raznim aktivnostima; osim Pori Jazz festivala postoje i razne pučke fešte i slavlja manjih razmjera kao i proslava Ponoćnog sunca na ljetni solsticij.