Smješten u zaljevu Botnia, Rauma je jedna od najstarijih luka u Finskoj. Izgrađen oko franjevačkog samostana, gdje još uvijek stoji Crkva Svetog Križa iz sredine 15. stoljeća, izvanredan je primjer starog nordijskog grada izgrađenog u drvu. Iako opustošen u požaru krajem 17. stoljeća, sačuvao je drevni izražaj graditeljske baštine. 

Rauma (švedski: Raumo) osnovan je 1442 a sazrio je u 18. stoljeću, kada je postao poznat u cijeloj Europi po proizvodnji prekrasne ručno izrađene čipke. Mještani još uvijek izrađuju ovaj nježan materijal, i slave svoju baštinu izrade čipke na godišnjem festivalu.

Iako Rauma nije tako atraktivna kao drugi primorski gradići na južnoj obali, svakako zaslužuje posjet zbog svog Vanha Rauma (Stara Rauma) okruga. Starogradska površina sa više od 600 niskih drvenih kuća zaradila je mjesto na Popisu svjetske baštine UNESCO-a kao najveći očuvani drveni grad u nordijskim zemljama. No grad ne živi od slave iz prošlosti. Rauma je trenutno važno središte brodogradnje, te je vrlo prometna luka odakle se razvozi finski papir širom svijeta.

www.visitrauma.fi