Turku

Turku, peti po veličini grad u Finskoj, nekada finska prijestolnica, grad je umjetnosti i sveučilišno središte te nosi naslov najstarijeg grada u Finskoj. Proglašen je prijestolnicom kulture za 2011. 

Bivši glavni grad Finske i grad ljetnih festivala, Turku je domaćin aktivnih zabavnih sadržaja, fascinantnih parkova, te nekoliko zanimljivih povijesnih znamenitosti. Ovaj primorski grad je polazišna točka za lijep arhipelag oko Turkua, koji nudi izvrsno okruženje za osvježavajuće ljetne aktivnosti, kao što su jedrenje, kajak ili jednostavno uživanje u nijansama zelene i plave uz dodir svježeg Finskog morskog zraka.

Povijest 

Grad Turku sa regijom bilježe svoje početke oko 1229. kada je osnovano katoličko naselje u Koroinenu pored sadašnjeg centra Turkua. Nedugo zatim započeli su radovi na novoj crkvi i Turku dvorcu. Rana katolička crkva kao i švedska administracija vodili su ono što je danas Finska, iz Turkua, koji je u ono doba bio drugi najveći grad u Švedskoj. Tijekom stoljeća, vatra je nekoliko puta uništila Turku.
Turku je nazvan Åbo od strane švedskih osnivača, zato jer je bila ‘bo’ (naselje) na rijeci Aura (å). Finski naziv Turku, je arhaična ruska riječ za ‘tržnicu’ – jer je ovaj grad dugo bio jedan od najvećih i najboljih na južnoj obali.
Turku ima uspješno sveučilište – prvo u Finskoj, osnovano u 1960. Ovdje vlada kulturni duh grada i ponosni stanovnici, od kojih su neki još uvijek iritirani činjenicom da je Helsinki preuzeo ulogu Finskog glavnog grada 1812. Dugotrajna šala koja se prenosi jest da otkada je Turku proširio kulturu na ostatak Finske, nikada se nije vratila nazad. Veliki broj galerija umjetnosti i trgovina antikvitetima pobijaju ovo. Turku je također poznat diljem Finske po svom obrađenom senfu, Turun Sinappi. Iako se sada kontroverzno proizvodi u Švedskoj, ostaje ikona ljetnih roštiljada.

www.turku.fi 

• ŠTO VIDJETI • 
Dvorac Turku – sagrađen u 13. stoljeću te predstavlja najstarije zidine u zemlji. U 16. stoljeću kada su vladali Herzog Johan i Katharina Jagellonica dvorac je predstavljen u najboljem izdanju.
Rijeka Aura – šetnja uz rijeku Aurajoki gdje su često usidreni mnogobrojni brodovi iz cijelog svijeta predstavlja pravo zadovoljstvo.
Turku katedrala – Turku Katedrala je majka crkva Evanđeoske luteranske crkve u Finskoj, te je Finsko nacionalno svetište. Također je sjedište nadbiskupa Finske.
Luostarinmäki muzej rukotvorina – to je muzej na otvorenome koji se sastoji od 18 blokova zgrada iz 18 i 19. stoljeća na njihovim originalnim lokacijama, za razliku od drugih muzeja na otvorenome u Finskoj, koji su premještani na druge lokacije. Ovdje ima oko 30 potpuno opremljenih radionica, uključujući i tiskaru, zlatara, urara, pekara i trgovinu cigarama. U ljeto, kostimirani obrtnici rade unutar starih drvenih kuća a glazbenici šetaju stazama.