Inari je najveća općina u Finskoj a osnovana je 1876. Ima površinu od 17,321 km ² od čega je 2,148 km ² pokriveno vodom i 15,173 km ² je zemljište.

Lemmenjoki nacionalni park i dio Urho Kekkonen Nacionalnog parka nalazi se u općini.

Inari ima populaciju od oko 7,000, od čega su oko jedne trećine Samí, autohtoni narod u Finskoj. Oko 400 ljudi govori Sámi kao materinji jezik.

Najveći poslodavci su općine Inari, finska granična straža i Metsähallitus, koji upravlja zemljištima i vodnim područjima u državnom vlasništvu. Turizam je također velika stavka i zapošljava velik dio stanovništva. Smještajne tvrtke u području registriraju oko 375,000 noćenja svake godine, a ima oko 15,000 kreveta u okrugu, 13,500 ih otpada na Resort Saariselka Holiday.

Inari jezero 

Romatično Inari jezero se nalazi između borovih i smrekovih šuma Laponije. Oko 3000 otoka nalazi se u jezeru, koje je često, sve do lipnja, prekriveno ledenim slojem. A nakon što ljetno sunce otopi led, ljubitelji klizanja na ledu svoje klizaljke zamijene za ljetnju odjeću te kupaćim gaćicama i bikinijima. U sredini jezera leži jedno brdo na kojemu se nalazi restoran. Na njemu se nalazi i vidikovac sa kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu. U istom mjestu se nalazi muzej umjetnosti, koji pokazuje pregled povijesti regije i života naroda saama.

Lemmenjoki 

Selo Lemmenjoki smješteno je 45 km zapadno od Inaria, na obalama rijeke Lemmenjoki. Područje je poznato po svojoj povijest nalazišta zlata i predivne prirode Lemmenjoki nacionalnog parka. Što se površine tiče, Nacionalni park Lemmenjoki trenutno je najveći u Finskoj. Rijeka splav (brod) putovanje mnogo kilometara kroz doline rijeke Lemmenjoki, a Ekspedicije u okolnim Maaresta i Viipus Fells ponuditi neustrašivi pješak i skijašica klasični pustinji krajolika.

• ŠTO ČINITI • 
Priroda i aktivnosti u prirodi – toplice i SPA tretmani Urho Kekkonen Nacionalnog parka, cross-country skijanje i ostale aktivnosti na otvorenom Sámi kulture

SIIDA – Saami Muzej; prozor u Sámi svijet, njihovu kulturu i arktičku prirodu. Vrlo vrijedno posjeta. www.siida.fi

Jednodnevni izleti – Sámi sela Inari, Nellim i Lemmenjoki, rijeka Ivalo, Nacionalni park Lemmenjoki.

Utrke sobova malo je toga tako ‘laponskog’ kao što su utrke sobova. Održavaju se u Inariju, tijekom zadnjeg tjedna u svibnju na jezeru Inari. To je lokalni događaj sa svečanostima, klađenjem i pobjedničkim peharom. Sobovi su bez rogova a utrke izgledaju kao ludo skijanje na vodi, sa sobovima kao čamcima!