Ilomantsi

Mjesto i općina Ilomantsi, 72km istočno od grada Joensuu, središte je šarmantne regije Sjeverna Karelia, finske najistočnije regije te najistočnije (kontinentalne) točke Europske Unije koja je upravo u Ilomantsiju, na jezeru Virmajärvi. Na istoku, Ilomantsi dijeli 100 km dugačku granicu s ruskom Republikom Karelia. Ovo je jedna od 3 regije s autohtonom kulturom (ostale 2 su Åland i Sámi kultura u sjevernoj Laponiji), a autohtoni Karelianci sebe smatraju zasebnima od Rusa i Finaca.

Ovo je idealno mjesto kao baza za planinarenje i druge aktivnosti u karelijanskoj divljini. Karelia je vrlo prijateljska regija i dobro mjesto gdje se može svjedočiti lokalnoj kulturi u obliku Praasniekka festivala. Centar mjesta sam po sebi je dosta moderan i neugledan, budući da je mjesto bilo pregaženo od strane Rusa, ali je okolna regija ta koja zaslužuje istraživanje, bilo pješice ili biciklom.

Bitka za Ilomantsi 

Bitka za Ilomantsi bila je dio Nastavljenog rata (1941-1944) – drugi od dva rata koji se vodio između Finske i Sovjetskog Saveza tijekom 2. svjetskog rata. Borba je trajala od 26. srpnja-13 kolovoz 1944, između Finske i Sovjetskog Saveza u području oko 40 km širok i 30 km duboko, u blizini Finsko-sovjetske granice, u blizini malog finskog gradića Ilomantsi, u Sjevernoj Kareliji. Bitka je završila s finskom pobjedom, kao posljednji veliki sovjetski napad na Finsku koji je zaustavljen ovdje.

U Ilomantsiju oko 17% stanovništva pripada pravoslavnoj crkvi u Finskoj. To je najveći postotak među Finskim općinama. Crkva proroka Ilije je najveća drvena pravoslavna crkva u Finskoj.

www.visitkarelia.fi 

• ŠTO ČINITI • 
Posjetite najistočniju točku kontinentalne Europske unije na jezero Virmajärvi u blizini ruske granice. Istražite veličanstvenu prirodu u karelijanskom Petkeljärvi Nacionalnom parku i uz pješačke staze karelijanskog kruga, ili uzmite kanu uz ​​rijeku Koitajoki kroz drevne šume.
Kušajte naše domaće specijalitete: Karelijska vatruska i Sultsina (miks između pogače i palačinke), vina od bobičastog voća i likere iz vinarije Hermanni ili slastice od jagoda od lokalnih proizvođača. Okusite sve njih tijekom vašeg posjeta i ponesite neke kući sa sobom da zapamtite svoj ​​posjet prekrasnoj Kareliji!