Kuopio

Jedan od najsimpatičnijih gradova u Finskoj, nalazi se u regiji Jezerska Finska. Kuopio je vrlo zadovoljavajuće mjesto koje kombinira nekoliko Finskih osnova – ski-skokove, šume, jezera, saune – u jednom vrlo zgodnom paketu. 

Kuopio, jedan od najpopularnijih turističkih gradova u Finskoj, glavni je grad sjeveroistočne Finske. Kuopio je moderan i razvijen grad znanosti i tehnologije i u isto vrijeme popularno turističko odredište. Procvat je doživio sredinom 19. st., kada je otvoren kanal Saimaa. On spaja grad sa finskim zaljevom.
Sa svojih 97 000 stanovnika, Kuopio je osmi najveći grad Finske i središte područja koje nudi odlične turističke sadržaje i objekte za duži ili kraći boravak – gotovo bez iznimke – uz jezero!

Kuopio je grad izuzetne prirodne ljepote, dominira jezero Kallavesi sa svojih bezbroj otoka i brdo Puijo sa svojim veličanstvenim šumama. Okružena je jezerom, koje je dugačko 70 km. Iako je Kuopio najveći grad istočne Finske, polovica njegove površine pokriveno je šumama i trećina jezerima. Ima više od 450 jezera i ribnjaka i oko 2000 otoka.

Jezero Kallavesi, koje okružuje centar grada, dio je Velikog jezera Saimaa, jezerskog sustava koji je najveći u Europi. Ovom jedinstveni krajoliku jezera možete se diviti sa brda Puijo, čiji se vrh diže više od 200 metara iznad površine jezera.

www.visitlakeland.fi 

• ŠTO POSJETITI • 
Muzej pravoslavne crkve – izloženi jedinstveni eksponati pravoslavnog umjetničkog blaga.
Snellman muzej – muzej koji govori o životu filozofa, političara i novinara Johana Vilhelma Snellmana.
Kuopio zoo – zoološki vrt sa 40 različitih životinjskih vrsta.
Vidikovac na brdu Puijo – na brdu se nalazi toranj visok 75m, uzdiže se 225m iznad Kallavesia.
Jätkänkämppä dimna sauna – Postoje različite vrste sauna, ali dimna sauna je izvorna, i neki kažu, najbolja. Ova najveća sauna po veličini u svijetu, nezaboravno je i društveno iskustvo koje privlači i mještane i posjetitelje. Mješovita sauna za oko 60-ak osoba (rekord je kapacitet 103 osoba) se zagrijava punih 24 sata unaprijed velikom vatrom na drva, otuda i ime “dimna sauna”.
Postoje krstarenja po jezeru Kallavesi do Rauhalahti turističkog središta od utorka do subote ljeti (i nedjelja u srpnju), najbolje je krstarenja do dimne saune u utorak i četvrtak u 17:45 i 20:30.