Tampere

Efektivno drugi Finski grad po veličini, Tampere je uzbudljivo mjesto gdje se kombinira Finska sofisticiranost sa marljivom energijom koja je možda nasljedstvo od dana kada su se u 19. stoljeću mlinovi pamuka jednom užurbano vrtili uz rijeku Tammerkoski.
Nalazi se na obali jezera Näsijärvi, oko 170 km sjeverno od Helsinkija. Najveći grad u unutrašnjosti nordijske regije, Tampere ima oko 208,000 stanovnika, a s okolnim mjestima preko 340,000.

Postavljen između dva velika jezera koja se čine gotovo kao more kao s vremena na vrijeme, Tampere je odlično odredište s dobrim restoranima i barovima, te nekoliko neobičnih muzeja.

Sa velikom studentskom populacijom i tehnološkom industrijom, Tampere je dinamično mjesto s brzim razvojem. Kompleks mlina Finlayson, iako je vrlo simbol regeneracije, to je sada zbirka barova, muzeja, trgovina i kina. Povijesni Finlayson mlin područje je poznato kao stari “grad unutar grada” u Tampereu.

U srednjem vijeku, područje oko grada Tampere bilo je naseljeno plemenom Pirkka, ceh lakomislenih lovaca i trapera, koji su naplaćivali poreze čak gore sjeverno do Laponije. U to vrijeme, ‘grad’ se sastojao od nekoliko posjeda, vođenih od strane šveđana, uz šume i dva jezera koja okružuju Tampere. Moderni Tampere je osnovan 1779. tijekom vladavine Gustava III od Švedske.
U 19. stoljeću, brzaci Tampere, ili Tammerkoski, koji danas obilno napajaju hidroelektričnom energijom, bili su magnet za tekstilnu industriju. Finski i strani investitori pohrlili su u prometni grad, između ostalih i škotski industijalac, James Finlayson, koji je osnovao tvornicu pamuka u 1820.
Ruska revolucija 1917. Povećala je interes za socijalizam među radničkom klasom Tamperea. Postao je glavni grad ‘crvenih’ tijekom građanskog rata koji je uslijedio nakon proglašenja Finske neovisnosti.

www.visittampere.fi 

• ŠTO VIDJETI • 
Glavni trg (Keskustori) – je javni trg u središtu Tamperea, uz glavnu ulicu Hämeenkatu. Trg se nalazi na zapadnoj obali Tammerkoski i mnogih važnih svjetskih građevina u Tampereu nalaze u blizini. To uključuje Tampere Gradsku vijećnicu, star crkve Tampere i Tampere kazalište. Trg se zvao Kauppatori do 1936.
Lenjin muzej – Lenjin muzej u Tampereu otvoren je 20. siječnja 1946 kako bi se obilježila godišnjica smrti Lenjina. To je bio prvi takve vrste izvan Sovjetskog Saveza.
Kauppi park – rekreacijski park koji nudi veliki izbor rekreacijskih sadržaja, uključujući i marinu, školu jahanja, streličarstvo, staza za utrke hrtova, sportski institut i zvjezdarnicu.
Tampere Katedrala – to je najistaknutija crkva u Tampereu, izgrađena u okrugu Jussinkylä, između 1902 i 1907.
Pyynikki Park – jugozapadno od centru grada, na obroncima brda (152m), nalazi se veliki park Pyynikki, u kojoj je otvoreno kazalište, s rotirajućim auditorijem; ljeti se ovdje daju nastupi Radničkog kazališta. Rotirajući auditorij u Pyynikki ljetnom kazalištu, bilo je prvo u svijetu pokretano pomoću električnih strojeva.
Muzej umjetnosti Tampere – sadrži uglavnom djela Finske umjetnosti od 19. stoljeća do današnjih dana.
Valkeakoski festival – festival radničke muzike sa finskom glazbom, ciganske pjesme, narodne pjesme a Baltički i latvijski stilovi ističu se na ovaj godišnji događaj, koji se održava krajem srpnja.