Muonio (Muoná na Sámi jeziku) je općina u Finskoj, nalazi se u pokrajini Laponija. Ima 2399 stanovnika i pokriva poručje od 786,93 četvornih km. Susjedne općine su Enontekiö, Kittilä, Kolari i na zapadu Švedske Pajala. Ovdje se nalazi i most preko granične rijeke za prijelaz u Švedsku.

Muonio je poznat kao općina s najdužom sezonom snijega u Finskoj. Iz tog razloga njegovo Tehničko veleučilište ima vrhunsku skijašku nastavu koja privlači cross-country ski prvake iz svih krajeva Finske.

Zbog svojih krajolika i prirode, Muonio spada u najljepši dio Laponije, prijelazna zona između Šumske Laponije i Planinske Laponije. Sjeverna granica pokrajine sastoji se od rijeke Muonionjoki, jedna od glavnih rijeka u Tornionjoki riječnom toku, jednom od najvećih sustava vodoopskrbe u Europi.

Muonio turistima pruža mnogo toga za vidjeti tijekom cijele godine. Možete sudjelovati u raftingu ili pak posjetiti pravu laponsku farmu sobova Lapin Kartano, ili posjetiti Harriniva, veliki arktički centar Husky-a sa više od 400 pasa.

U srpnju, nacionalni Tjedan Bakalara okuplja sudionike iz daleka i iz okolice. To je vrijeme natjecanja za vrijedne nagrade sa ulovima ogromnih bakalara. Rijeka Muonionjoki pruža preko 100 kilometara ribolovnih voda za isprobati sreću sa samo jednom dozvolom.

Kada padne prvi snijeg u listopadu, snijegom pokrivene i osvijetljene skijaške staze u Olosu privlače skijaše. Tijekom zimske sezone, dobro održavana mreža skijaških staza pozivaju vas na skijanje. Motorne saonice, Arktička zaprega pasa, sob safari, kao i zimski ribolov vrlo su zabavni zimi!

• ŠTO ČINITI • 
Rijeka Muonionjoki – mogućnost pecanja na više od 100 km ribolovnih voda.
Farma sobova – posjetite farmu sobova i odaberite svoje sobove za safari.
Husky centar – posjetite husky centar sa više od 400 pasa.
Povezite se motornim sanjkama preko zaleđenog jezera i snijegom pokrivenih šumskih staza.