Vlakovi su obično najbolji način za putovanje između gradova u Finskoj. Oni su čisti, sigurni i pouzdane te obično na vrijeme. Postoje različite vrste vlakova: lokalni prigradski vlakovi, međugradski vlakovi i superbrzi Pendolino vlakovi. Također možete uzeti vlak iz Helsinkija za Moskvu i St. Petersburg u Rusiji na dnevnoj bazi.

Međugradski i Pendolino vlakovi imaju vagon restoran, a neki imaju kolica koja prodaju hranu i piće. Vlakovi za Laponiju imaju spavača kola, a ponekad je čak i moguće povesti vaš automobil sa sobom – oni se prevoze na krovu posebnih vlakova.

Vlakovi Finske državne željeznice ( Valtion Rautatiet ili VR) su čisti, pouzdani i obično prema rasporedu. Oni su brz, učinkovit i najbolji oblik javnog prijevoza za pokrivanje glavnih pravaca kao što su Helsinki do Tampere, Kuopio, Rovaniemi ili Oulu.

Tipično putovanje vlakom u Finsku iz bilo koje točke u Europi ide preko Danske i Švedske. Postoje mnoge izravne međunarodne linije u Stockholm iz raznih glavnih gradova u Europi. Kartama za vlak dobivate popuste na većini trajektnih linije za Finsku. Nema vlakovnih usluga između Finske i Norveške. Nema direktnih vlakovnih usluga niti između Finske i Švedske, ali kartama za vlak dobiva se popust na trajektima i autobusnim linijama.

Postoje tri glavne željezničke linije: linija Pohjanmaa (Zapad) prometuje između Helsinkija i Oulu, i dalje prema Kemijärvi u Laponiji; Karelijanska ruta vodi iz Helsinkija do Nurmes preko Joensuu; a Savonianska ruta ide od Kouvola na jugu do Kajaani, preko Kuopio and Iisalmi.

VR Ltd Finska željeznica (www.vr.fi) ima vlastitu putničku agenciju na glavnim stanicama gdje se možete savjetovati o svim rasporedima i prijevoznim kartama. Cijene, vozni redovi, te ostale informacije mogu se naći na web stranici VR.

Razredi

VR ima putničke vlakove u dvije klase – prva i druga. Većina vagona 2. klase otvoreni su vagoni s mekim stolicama. Mnogi vlakovi imaju samo jedan vagon prve klasa, sa malim kupeima, svaki sa šest sjedećih mjesta. Na duže relacije postoje noćni vlakovi sa spavaćim kupeima s jednim, dva i tri kreveta.

Glavne kategorije vlakova velike brzine Pendolino (najbrža i najskuplja klasa), brzi InterCity (IC), Express, te regionalni vlakovi. Regionalni vlakovi su najjeftinija i najsporija opcija. Ovi vlakovi su samo druge klase, ne zahtijevaju rezervacije sjedala i zaustavljaju se često.

Cijene putnih karata

Različite klase vlakova imaju i različite cijene (regionalni su najjeftiniji, Pendolino najskuplji), a dodatak se naplaćuje za putovanja na IC i Pendolino vlakove. Putovanje u jednom smjeru ekspresnim vlakom za 100 km košta oko €13 u 2. i €19 u 1. klasi.

Djeca mlađa od 17 plaćaju polovicu vozarine i djeca u dobi ispod šest godina putuju besplatno (ali bez sjedala). Dijete putuje besplatno sa svakom odraslom osobom na dužim putovanjima, a tu su i popusti za starije osobe, lokalne studente, i svaku skupinu od tri ili više odraslih koji zajedno putuju.

Ako ste kupili svoju kartu od konduktera nakon ulaska na stanici u kojoj je blagajna bila otvorena, naplaćuje se €3 ‘kazna’ (€6 na Pendolino vlakovima). Cijena 1. klase je 1 i pol puta veća od cijene karte 2. klase, a povratna karta je oko 10% jeftinija od dvije jednosmjerne karte.

Rezervacije

Rezervacije sjedala su uključene u cijenu karte na svim vlakovima osim regionalnih službi. Rezerviranje unaprijed je obavezno na IC i brzim Pendolino vlakovima, a ljeti se preporuča putovanje ekspresnim vlakovima.