Ova dva daleka dijela Danske pružaju spektakularnu avanturu i neke od najljepših svjetskih krajolika. Ogromni zamrznuti glečeri Grenlanda i čudesna polarna svjetlost, udaljena naselja te staništa raznolikih ptica na Farskim otocima, idealni su za posjetitelje koje privlači samoća i prirodne ljepote.

Ova dva danska udaljena otočna područja uživaju posebni status. Grenland je dobio samoupravu 1979. godine; Farskim otoci 1948. godine. Oba imaju vlastitu vladu, ali zbog činjenice da Danska zadržava odgovornost za pitanja poput obrane, oboje su zastupljeni u Danskom parlamentu.

Izvorni Grenlanderi dijele zajedničku baštinu s Inuitima Aljaske i sjevernom Kanadom. Danska veza s otokom započela je u 10. stoljeću kada su vikinški doseljenici stigli ovamo i počeli trgovati s Grenlanđanima. Otok je nazvan po Eriku Crvenom, vikinškom poglavicom koji je dosegnuo južni kraj Grenlanda oko 985. godine.

Rani doseljenici Farskih otoka bili su iz Norveške. Kada je Norveška došla pod dansku vlast u 14. stoljeću, otok je također postao i dio Danske. Danska je 1814. predala Norvešku Švedskoj prema Ugovoru iz Kiela, a Farski otoci su nastavili biti pod danskom krunom dok zahtjevi za neovisnošću nisu doveli do konačne samouprave. Lokalni naziv za Faroese je Føroyar, koji se prevodi kao ¨otoci ovaca¨. Ovaj naziv je prikladan jer najčešće na otoku ima gotovo dvostruko više ovaca nego ljudi.

Grenland i Farski otoci savršeni su za ljubitelje prirode. Izlet brodom kroz dijelove Grenlanda vodi posjetitelje kroz kristalno čisto more koje obiluje morskim životom, uključujući morsle lavove i kitove. Pseća uprega na zaleđenim jezerima moguća je tijekom zime. Farski otoci su raj za planinare i šetače te imaju veliku raznolikost ptica.

Putovanja koja će vas možda zanimati: