Rovaniemi

Rovaniemi je kozmopolitski i moderan glavni grad Laponije na Arktičkom krugu – kao dom Djeda Mraza posjećuje ga pola milijuna posjetitelja svake godine.

Rovaniemi leži u neposrednoj blizini polarnog kruga i nije samo gospodarski, nego i kulturni centar Laponije. Bez obzira što je prvo naselje osnovano još 1785 godine, grad je tek 1960 dobio svoja građanska prava. Položaj ulica, zamišljenih po planu arhitekta Alvara Aaltoa, ima oblik jelenjih rogova.

Sa 183 sniježna dana u godini, zima je dominirajuće godišnje doba. Na zimu 1999 godine ovdje je izmjerena temperatura – 47.5 °C.

Odmor u Rovaniemiu je kombinacija grada i prirode, sa zanimljivim sadržajima kao što su neizostavno selo Djeda Mraza, SantaPark, Ranua Zoo, razni muzeji, te Ounasvaara skijaški i rekreacijski centar, sa svojim širokim rasponom zabavnih sadržaja.

U muzeju Artikum se nalazi muzej i istraživačka postaja pod istim krovom. Ovdje se može saznati sve o Rovaniemiju i cijeloj sjevernoj regiji.

Izvanredne usluge dodatnih aktivnosti i safari izleta u Rovaniemiu savršeno se nadopunjuju s restoranima i trgovačkim centrima u središtu grada.

U Rovaniemi je vrlo lako stići iz Helsinkija. Osim što postoje brojni dnevni letovi, možete doći do Rovaniemia udobnim vlakom koji vozi tijekom cijele godine.