Norveška još uvijek pokazuje tragove ledenog doba, kada je cijela zemlja bila prekrivena ledom. Jostedalsbreen je najveći ledenjak u Norveškoj.

Više od 2.600 četvornih kilometara Norveške površine prekriveno je ledenjacima. 60 posto Svalbarda pokrivaju ledenjaci.

Hodanje po ledenjacima je zaista nevjerojatno iskustvo, ali isto tako zahtijeva budnost, znanje i opremu.

Ledena masa je u stalnom pokretu i može predstavljati opasnost od neočekivanih dubokih ponora (često prekrivenih snijegom), lavina ili od velikih raspuknutih blokova leda. Konstantna je opasnost od urušavanja leda, čak i ispred ledenjaka.

Pobrinite se za svoju sigurnost koristeći usluge ovlaštenog vodiča, i nikad se ne upuštajte na hodanje po ledenjaku ili u blizinu ledenjaka na svoju ruku. U ljetnom razdoblju postoje vodiči na većini ledenjaka. Ne zaboravite ponijeti toplu odjeću, pokrivala za glavu, pogodnu obuću, rukavice i sunčane naočale.

Prirodni laboratorij 

Ledenjaci su ne samo prirodne atrakcije, oni su također i važni prirodni laboratoriji, posebno za klimatske promjene, geologiju i vegetaciju. Ove rijeke leda vrlo sporo se kreču i osjetljive su na bilo kakve promjene u klimi, a globalno zatopljenje može ozbiljno utjecati na njihovu veličinu.

Glečeri rastu i smanjuju se, mijenjaju smjer a mogu promijeniti i oblik i boju. Čak i nekoliko stotina metara debeli led je u stalnom pokretu i može rasti nekoliko stotina metara u samo nekoliko godina. Rastopljena voda iz ledenjaka akumulira se i pretvara u rijeke i slapove.

I tako se priča nastavlja – kretanje ledenjaka i dalje utječe na krajolik kao što je to bilo tisućama godina unazad, kada su formirani poznati norveški fjordovi.