Norveška je poznata po svojoj nevjerojatnoj obali odvojenoj apsolutno zapanjujućim fjordovima i planinskim krajolikom.

Ronjenje u Norveškoj varira od čistih zidova, prevjesa i dramatičnih kamenih formacija do ogromnih olupina i puno noćnog ronjenja. Uvjeti za ronjenje ponekad mogu biti ekstremni zbog niskih temperatura međutim ovo se kompenzira nevjerojatnim mogućnostima za vidjeti stvorenja koja žive u hladnoj vodi te rjeđe životinje, kao što su kitovi ubojice.

Ronjenje u Norveškoj može pružiti roniocima priliku da plivaju ​​kroz ogromne šume algi, mogu očekivati da će vidjeti jestive i pauk rakove, bakalar i druge slične ribe, šareni nudibranch, školjke i dagnje, zvjezdače, anemone i meduze. U otvorenim fjordovima kitovi ubojice i velika jata haringa mogu se vidjeti u jednom od najboljih svjetskih spektakularnih prizora.

Sezona lova na kitove ubojice je od početka listopada do sredine prosinca. Između prosinca i siječnja jedva da ima malo svjetla pa je većina turističke industrije ugašena. Temperatura vode je još uvijek vrlo hladna do svibnja, kada je ronjenje preporučeno. Arktičko ronjenje je od početka svibnja do rujna.

Vidljivost za ronjenje u Norveškoj varira od 8 do 12 metara, zbog lošeg osvjetljenja iznad mora i male količine planktona koji cvatu. Najbolja vidljivost je tijekom ožujka. Međutim, nema kitova u ovo doba godine, a temperatura vode je blizu najhladnije. Prosječna temperatura vode kreče se u rasponu od 4 stupnja u prosincu do 10 stupnjeva u kolovozu.