Ljudi skijaju već više od 4.000 godina u Norveškoj. U stvari, ovo je mjesto gdje je skijanje postalo sport.

Tijekom godina, skijanje je prešlo od toga da bude prijevozno sredstvo, u čistu zabavu. U 1870-im, Sondre Norheim iz Morgedala u Telemarku uveo je revoluciju u skijanje i predstavio diciplinu koju danas poznajemo kao Telemark skijanje.

Norheim je počeo koristiti krute vezove oko pete, tako da se skijaš mogao okrenuti i skočiti bez gubljenja svojih skija. Skija koju je on konstruirao bila je uska u sredini i postala je prototip za svu daljnju proizvodnje skija.

Morgedal je stoga imenovan kolijevkom skijaških sportova te je bio prirodno mjesto za paljenje olimpijskog plamena pred Zimske olimpijske igre u Lillehammeru 1994.

Norveška je kolijevka skijanja . To ne čudi jer ima takve vremenske uvjete za skijanje koje bi poželjela bilo koja od južnijih Europskih susjednih zemalja. Ali garantirani snijeg od studenog do svibnja nije jedino čemu se možete radovati. Norveška je zemlja neizmjernih prirodnih ljepota; magični fjordovi, zaleđena jezera te lagano zaobljene planine stvaraju idiličnu scenu poput onih iz bajke.

Skijanje za sve

Sadržaji u ski rezortima te najam opreme, kao i obuka od strane srdačnih ski instruktora, na vrhunskoj su razini u svim ski destinacijama diljem Norveške. U mnogim skijalištima, djeca dobiju gratis ski pass, te ponekad čak i gratis kacige. Postoje rezervirane piste za djecu, a gotovo u svim skijališta nude uslugu babysittinga.

Iako norveška skijališta vrve posjetiteljima, još uvijek ima dovoljno mjesta za svakoga – izvrsne, široke piste te odličan kapacitet žičara i vučnica, što su odlični preduvjeti za učenje skijanja bez stresa.

Osim skijanja, mnogo je toga što će zabaviti cijelu obitelj. Nakon dana na skijalištu, ne manjka mjesta gdje ćete pronaći izvrstan izbor hrane i pića, a za one željne aktivnijeg odmora, tu su saonice sa psima, sanjkanje, pecanje na ledu… samo su neke od mogućih aktivnosti za razonodu. Alternativno, mnogi od norveških skijališta savršeno su pozicionirani ukoliko biste imali želju poći na jednodnevni izletn fjordovima ili pak kulturni ili shopping obilazak Osla ili Bergena.

Nakon dana provedenog na zraku, zašto ne zaokružiti dan toplom saunom ili pak samo ljenčariti ispred kamina? Koja god verzija vam više odgovara, zimski odmor u Norveškoj izmamiti će vam osmjeh na lice!

Top 10 skijališta u Norveškoj:

  • Hemsedal
  • Narvik
  • Kvitfjell
  • Oppdal
  • Voss
  • Norefjell
  • Strandafjellet
  • Trysil
  • Hafjell
  • Geilo

Zanimljivo je da je po broju otvorenih skijališta trenutno Norveška na trećem mjestu na sjevernoj hemisferi. Brojčano su jedino “jači” Austrija i SAD, dok je manji broj skijališta otvoren u Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Americi i Kanadi.