Base skakanje (Base jumping)

Baza ili B.A.S.E. skakanje je aktivnost skakanja padobranom ili letećim odijelom koja obično uključuju skakanje s litice ili fiksne strukture. B.A.S.E. znači Building (zgrada), Antenne (antena), Span (viseći mostovi) i Earth (Zemlja), moguće osnove iz kojih se može skočiti. Baza skakanja je opasnija od padobranstva. To je gotovo sigurno najopasniji ekstremni sport, a protuzakonit je u mnogim dijelovima svijeta.

Baza skakanje traje kraće od skakanja iz aviona i skakači ne mogu razviti maksimalnu brzinu. Slobodni pad u Base skakanju traje samo nekoliko sekundi, stoga je potrebno otvoriti padobran gotovo odmah nakon skoka. Kratko vrijeme je ono što ovu ekstremnu aktivnost čini tako opasnom a ponekad čak i smrtonosnom.

Otac modernog Base jumping-a je američki snimatelj slobodnog pada, Carl Boenish. On je snimio prve skokove s El Capitana u Yosemite National Parku 1978. godine. Promovirao je sigurnost u Base skokovima kroz svoj BASE Magazin. Nažalost, 1984. godine, njegov ga je omiljeni sport ubio nakon što je skakao sa utvrde “Stabben” u Trolltindenu u Norveškoj.

Za sve ljubitelje letenja, BASE skakanje nezaboravan je doživljaj koji je najbliži onome što zovemo letenje. Neizvjesnost onoga što će se dogoditi sljedeće, jednostavno je najbolji adrenalinski nalet koji se može dobiti. Ako ste osoba koja voli ovaj sport, neke od najboljih skakaonica za BASE nalaze se u Norveškoj sa svojim spektakularnim vidicima. Svi BASE skakači uživati će ​​u ovom popisu.

Kjerag, Planina Kjerag

Kjerag je visoka planina koja se nalazi na južnoj obali Lysefjordena. Njezina sjeverna strana je visoka litica koja izravno utone u fjord. Spektakularan pogled privlači mnoge posjetitelje, a neke samo za snimanje zapanjujućih fotografija i skokova s ​​litice.

Kjeragfossen vodopd je dodatno uzbuđenje za skakače, budući da je jedan od najviših na svijetu. Ova popularna BASE skakaonica vidjela je više od 50.000 skokova od 1994. godine.

Preikestolen

Preikestolen je još jedna velika skakačka atrakcija u Norveškoj. Zbog popularnosti ovog sporta u zemlji, vlasti poboljšavaju uvjete na stazama do litice. Da biste došli do vrha, morate pješačiti oko 4 kilometra.

Svake godine 200.000 posjetitelja iz cijelog svijeta posjeti ovaj veličanstveni fjord, ali nisu svi skakači. No, za one koji jesu, ovo mjesto je ostvarenje sna.

Kjeragbolten

Kjeragbolten je stijena koja je zapela između dvije stijene. Kao da čaroban krajolik nije dovoljno uzbudljiv, ovdje se može skočiti s gromade koja naizgled visi u zraku. Dostupna je bez ikakve opreme, stoga je često posjećuju mnogi turisti koji vole užitak. A naravno, ljubitelji BASE skakanja je vole!

Trolltunga

Trolltunga je dostupna za planinare od približno sredine lipnja do sredine rujna. To je komad stijene koja visi vodoravno iznad jezera Ringedalsvatnet. Trolltunga znači trolov jezik, što je ono na što ova stijena liči. Base skakači iz svih krajeva dolaze ovdje da se divim pogledu i uživaju u njihovom ekstremnom sportu.

Bazno skakanje je nevjerojatna aktivnost na otvorenom koja se preporučuje samo za ljude koji imaju prethodnu obuku i iskustvo u sportovima padobranom.

Ako ste dovoljno hrabri, možda ćete razmisliti o tome da odete. Ako let nije vaš tip avanture, moguće je posjetiti ova veličanstvena mjesta i uživati ​​u pogledu bez skoka s litice. Sretno!