Dobrodošli na jedno od najupečatljivijih cestovnih putovanja na svijetu – Atlantsku cestu! 

Smještena u Norveškoj, Atlantska cesta (u norveškom se naziva Atlanterhavsveien) je dio norveške državne ceste 64 (Otk 64). To je u neposrednoj blizini gradova Molde i Kristiansund u srednjem zapadnom dijelu norveške obale. Zauzela je prvo mjesto na listi najboljih svjetskih cestovnih putovnja časopisa The Guardian!

Ova fantastična i spektakularna cesta vrlo je popularna turistička atrakcija. I lokalno stanovništvo i turistički posjetitelji često koriste ovu cestu kada idu u ribolov na bakalar i drugu ribu izravno s mostova. Jedan od mostova je posebno dizajniran za ribolov.

Atlantic Highway spektakularan je način da se od obale kopna, idući od otoka do otoka, dođe do Averøya na fantastičnom putovanju kroz uvinute mostove preko mora. Nije slučajno da je ova cesta druga najposjećenija turistička destinacija u Norveškoj. Gradnja je započela u 1983. i bila je u znaku borbe protiv prirodnih elemenata. Tijekom šest godina trajanja radova, zabilježeno je do 12 uragana kategorije oluje. Duga je nešto više od osam kilometara uključujući osam mostova preko oceana.

Prekretnica ceste je upravo most Storseisundet, najduži od svih (260 metara), koji čini dramatičan zavoj. Takva je važnost ove prometnice koju su Norvežani izabrali kao građevinu stoljeća u zemlji.

Smještena je u zapadnom fjord području i u određeno doba godinu mogu se vidjeti tuljani, pa čak i kitovi. Ribolov je često najveća atrakcija u tom području. Toliko da mnogi ljudi pecaju ribe s mostova autoceste, činjenica s kojom bismo trebali biti upoznati prilikom vožnje. Od 2009, Atlantska cesta nastavlja dalje od Averøya do Kristiansund tunelom pod nazivom Atlanterhavstunnelen (tj. ‘Atlantski tunel’). Njegova izgradnja je produljena za šest godina (gotovo 1,5 km godišnje), ali od svog otvaranja u 1989 je postala druga najposjećenija obalna cesta od strane turista, dobivši također 2005. godine nagradu za najbolju Norvešku izgradnju. Slijedeći cestu najbolje je ići do Molde, a zatim se priključiti na autocestu 64, koji je upravo Atlanterhavsveien. Putovanje od povijesnog grada Bergena u Molde je 450 km, pokrivši cijelo područje fjordova, bez sumnje impresivno putovanje. Oslo je oko 600 kilometara.