Stave crkve predstavljaju jednu od najkompleksnijih vrsta drvenih konstrukcija koje su tipične za sjevernu Europu iz neolitika do srednjega vijeka. Kršćanstvo je uvedeno u Norveškoj za vrijeme vladavine sv. Olava (1016-1030). Crkve su građene po klasičnom baziličkom planu, ali isključivo od drva. Krovni okviri su obrubljeni drvenim pločama i krov se pokrivao šindrama u skladu s građevinskim tehnikama koje su raširene u skandinavskim zemljama. Među otprilike 1300 srednjovjekovnih drvenih crkava koje su evidentirane, oko 30 se nalazi u Norveškoj. Neke od njih su vrlo velike, kao što su Borgund, Hopperstad ili Heddal crkve, dok su druge, kao što su Torpo ili Underdal malene.

Urnes Crkva je odabrana da predstavlja ovu izvanrednu seriju drvenih građevina iz više razloga, koje ga čine iznimnim spomenikom:

  • Njezina antiknost: Ova crkva, koja je ponovno izgrađena sredinom 12. stoljeća, sadrži neke elemente koji potječu iz Stave crkve izgrađene otprilike jedno stoljeće ranije, čiji su položaj otkrila iskopavanja 1956-57.
  • Uzorna priroda njene strukture: Ovo je karakterizirano korištenjem cilindričnih stupova s kapitelima i prostornim polukružnim lukovima, kod kojih je korišteno drvo, autohtoni građevinski materijal, kako bi se izrazio jezik kamene romaničke arhitekture.
  • Izvanrednu kvalitetu svojih oblikovanih monumentalnih dekora: S vanjske strane, to uključuje ukrasne ploče i elemente Vikinške tradicije preuzete od prethodne zgrade (iz 11. st.). U unutrašnjosti je nevjerojatna serija stoljeća slikovitih kapitela iz 12. stoljeća koji predstavljaju izvor za utemeljenje Urnes-stila.
  • Bogatstvo liturgijskih predmeta iz srednjeg vijeka: To uključuje Krista, Djevicu i svetog Ivana kao elemente raspela, propovjedaonica od oblikovanog drveta, emajlirane brončane svijećnjake, krunu svjetla, itd.
  • Izvrsno očuvana savršeno homogena cjelina: uljepšavanjem u 17. stoljeću (1601 i st. 1700) i restauracija od 1906-10 sačuvana je vjerodostojnost u potpunosti.
Urnes Stave crkva, Sognefjord. Izvor: Per Eide - Visitnorway.com

Drvena crkva Urnes (stavkirke) nalazi se u prirodnom ambijentu Sognefjorda. Izgrađena je u 12. i 13. stoljeća te je izvanredan primjer tradicionalne skandinavske drvene arhitekture. Ona objedinjuje tragove keltske umjetnosti, Vikinške tradicije i romaničkih prostornih struktura.