Propisi

Za najam automobila, morate imati najmanje 19 godina (starost može varirati prema kategoriji automobila) i imati važeću dozvolu barem unazad godinu dana. Vozači mlađi od 25 mogu imati nadoplatu za mlade vozače (cca 100 NOK/dan). Ako dozvola nije izdana u jednoj od EU zemljalja, mogla bi biti potrebna međunarodna vozačka dozvola (IDP).
Sigurnosni pojasevi su obvezni i djeca ispod 4 godine starosti moraju sjediti u sigurnosnim sjedalima.

Cestarine

U Norveškoj se naplaćuje cestarina na cestama. Ako ste turisti bez AutoPASS-ugovora, na naplatnim postajama prolazite kroz staze označene kao “Mynt/kovanice” ili “Manuell”. Plaća se ili ručno ili kovanicama na aparatu za karte. Plaća se Norveškim novcem. Većina cesta s naplatom cestarine imaju objekte za plaćanje kreditnom karticom. Kao korisnik AutoPASS-a možete putovati na različitim cestama s naplatom cestarine te plaćati različite vrste naknada, bez da se zaustavite. Cesta s naplatom cestarine putem AutoPASS-a jasno su označene znakom AutoPASS.

Brzine

Ograničenja brzina u Norveškoj su kako slijedi: Grad – 31mph/50kph, Otvorene ceste – 49mph/80kph, autoceste – 55mph/90kph.

Pravila na cesti

Obavezno je imati upaljena kratka svjetla u svakom trenutku, čak i za najsjajnijih ljetnih dana.

Parkiranje

Atlantic road
Parkiranje nije dopušteno na glavnim cestama u Norveškoj, ali postoje mnoga općinska parkirališta. Parkirališta su kategorizirana po boji, tako da je kod žutih aparata za parkiranje dozvoljen 1 sat parkiranja, kod sivih – 2 sata i smeđih – 3 sata.

Cijene najma automobila

Približna cijena najma automobila za sedam dana:

Mali auto: NOK 2.800
Srednje velik automobil: NOK 3.000
Veliki automobil: NOK 3.700

Tvrtka za najam automobila može ponuditi dodatne usluge kao što je auto sjedalica za dijete i nosači za krov, koji će biti na nadoplatu.
Vi ne biste trebali voziti automobil bez osiguranja, tako da prije najma provjerite da li je uključeno u konačnu cijenu ili ako je potrebno da ga se kupi zasebno.

Plaćanje

Većina agencija za najam automobila prima kreditne ili debitne kartice kao sredstva plaćanja.