S takvim obiljem jezera i fjordova koji provlače svoj put u unutrašnjost, ne čudi da ćete prije ili kasnije prekinuti svoje putovanje automobilom te ga zamijeniti brodom ili trajektom. Oni su neizostavni dio norveške cestovne mreže. Većina trajekata i brzih brodova imaju tako česte polaske da je čekanje u redu rijetko veliki problem. U ljetnim mjesecima, Za najpopularnije trajektne linije bilo bi pametno u red doći rano: Geiranger – Hellesylt, Gudvangen – Kaupanger i Lauvvik – Lysebotn. Osim redovite trajektne usluge, nekoliko brodarskih tvrtki nude također krstarenja fjordovima.

Prijelaz trajektom može biti sjajan način da se prekine putovanje i čudesan način da se vidi neki od spektakularnih fjordova bez da se plati visoka cijena za razgledavanje grada. Tipični prijelaz stajat će oko 70 Kn za obitelj i automobil a duža putovanja (2 sata i sl.) košta oko 250 kn.

Express plovila

Kada putujete oko zapadne obale, veliki express brodovi su brz i učinkovit način putovanja između primorskih gradova.

Bergen je središte tih usluga koje povezuju Norveški drugi po veličini grad s mnogim obalnim gradovima i selima, kao i onima uz fjordove.

Za više informacija o trajektnim i brod red vožnje, obratite se sljedeće tvrtke:

  • Fjord1 Fylkesbaatane (djeluje u zapadnoj Norveškoj)
  • Tide (djeluje u zapadnoj Norveškoj)
  • Fjordline (djeluje u zapadnoj Norveškoj)
  • Kolumbus (javni prijevoz u županiji Rogaland u zapadnoj Norveškoj)
  • Rødne Fjordcruise (djeluje u Ryfylke i Stavanger regiji u fjordu Norway)
  • Trajekti Senja (djeluje u Troms i Vesterålen u sjevernoj Norveškoj)
  • Bjørklid Ferjerederi (djeluje u Lyngen u sjevernoj Norveškoj)
  • Bastø Fosen (između Moss i Horten)

Hurtigruten (Norveška Obalna Putovanja)

Davno osnovana Hurtigruten plovi od Bergena do Kirkenesa u Finnmarku. Putovanje Bergen – Kirkenes – Bergen traje 11 dana. Ovo putovanje je izvrstan način da doživite prirodne ljepote obale. To je doista “najljepše putovanje morem na svijetu”. Ono što najviše fascinira turiste su sve male i ne-tako-male zajednice kod kojih se zaustavljaju na tom putu.

Polasci su svakodnevno a tu su i česta zaustavljanja uz obalu. Brodovi mogu primiti automobile, tako da je lako kombinirati krstarenje s odmorom na različitim mjestima na kopnu.