Željezničke pruge protežu se na više od 3.000 kilometara diljem Norveške, s ukupno 775 tunela i više od 3.000 mostova. Većina putova prolazi kroz promjenjiv i slikovit krajolik, nudeći panoramski pogled na predgrađa, planine, jezera i fjordove.

Najpoznatija od Norveških željeznica je ona Bergenska, koja prolazi između Osla i Bergena preko planinske visoravni Hardangervidda, i ona koja prolazi preko njene bočne linije, spektakularna Flåm željeznica(Flåmsbana), jedna od svjetskih najstrmijih željezničkih linija. Zbog nestvarno lijepih prizora vodopada i vijugavih rijeka željeznica Flåm jedna je vodećih.

Ostale željezničke linije koje treba napomenuti su Dovre željeznice između Osla i Trondheima, te njena pokrajna linija Rauma željeznica između Dombåsa i Åndalsnesa, alpski grad uz fjord.

Panoramske željezničke linije

  • Bergenska željeznica
  • Flåm željeznica
  • Dovre željeznica
  • Sjeverna Željeznica
  • Rauma željeznica

Ponude i popusti

Postoje mnoge posebne ponude i popuste koje čine putovanja vlakom i ugodne i pristupačne.

Na regionalnim vlakovima, Minipris košta 199 EUR za jednu kartu, bez obzira na udaljenost vašeg putovanja, tako dugo dok postoje Minipris mjesta još uvijek dostupna. Ponuda je dostupna za ograničen broj mjesta na NSB Regionalnim odlascima. Minipris karte se mogu kupiti na internetskoj stranici NSB-a i na aparatima za karte. Karta se mora kupiti barem jedan dan prije datuma putovanja.

Za one koji će putovati po Norveškoj, isplati se kupiti InterRail i Eurail karte.

Pušenje

U Norveškoj, pušenje je zabranjeno na domaćem vlakovima i unutar željezničke stanice.

Oslo Airport Gardermoen ekspresni vlak 

Flytoget, Oslo Airport Gardermoen ekspresni vlak, je brzi vlak koji prevozi putnike do i od zračne luke Oslo Gardermoen. Vožnja traje oko 20 minuta od zračne luke do glavnog kolodvora Oslo i jedan sat od zračne luke do Drammena.

Putovanje u Norvešku vlakom

Opsežna željeznička mreža povezuje Norvešku s drugim skandinavskim zemljama i ostatkom Europe, dok su nacionalni vlakovi u Norveškoj pod kontrolom Norveških Državnih Željeznica (NSB).

S europskog kontinenta 

Postoje ekspresni vlakovi iz Kopenhagena. Većina putovanja željeznicom s kontinenta odvija se preko noći, te svi imaju spavaće vagone. Postoji niz popusta na propusnice za putovanja vlakom u Europi i Norveškoj. Ne nude svi vlakovi prvoklasnu uslugu, ali i kod vlakova druge klase je visoki standard.

Iz Kopenhagena 

Postoje redovite željezničke veze do Osla iz Kopenhagena nekoliko puta tjedno.