Ledenjaci su polako urezali fjordove Norveške iz tvrdih obalnih planina. To je rezultiralo uskim fjordovima koji su utvrđeni nevjerojatno strmim liticama, zelenim padinama i snježnom kapom planinskih vrhova. 

Fjord se formira kada ledenjak reže dolinu u obliku slova U abrazijom okolnih stijena. Otapajući se putovali su prema moru odnoseći zarobljene stijene i svojim abrazivnim djelovanjem dubili kopno. Takvim djelovanjem ledenjaka nastajali su čak do 800 metara duboki rukavci.

U nekim slučajevima to spajanje bilo je brže od dizanja razine mora. Većina fjordova je dublja od susjednih mora. Sognefjord doseže oko 1.300 m (4265 ft) ispod razine mora. Fjordovi obično na ulazu imaju prag ili povišenje uzrokovano prethodnim ledenjačkim djelovanjem, u mnogim slučajevima uzrok ekstremnih struja i jakih morskih brzaca. Saltstraumen u Norveškoj često se opisuje kao svjetska najjača morskih struja. Ove karakteristike razlikuju fjordove od zaljeva (npr. Boka Kotorska), koji su doline preplavljene dizanjem razine mora.