Ledenjaci su kreirali krajolik zapadne Norveške: njihovi prethodnici iz ledenog doba iskopali su fjordove prije više stotina tisuća godina. Iako su ostavili svoj utjecaj svugdje, kada se promatra sa broda ili staza, velika masa leda može izgledati nevjerojatno daleko. 

Tijekom ledenog doba, led i rijeke uklesali su duboke doline u planinama. Kako se klima promijenila, većina leda se otopilo i doline su se postupno punile slanom vodom do obale, stvarajući tako fjordove. No nije se sav led otopio, ostavljajući dijelove visokih planinskih područja prekrivena ledom, stvarajući tako ledenjake.

Ledenjak je veliko postojano tijelo od leda. Ako potječe na kopnu, ledenjak polako putuje zbog naprezanja, koje izaziva njegova težina. Može ga se prepoznati po pukotinama koje nastaju zbog njegovog kretanja. Kao posljedica njegovog kretanja, ledenjak pokupi sa sobom komade stijenja i prašine, što dovodi do oblika zemljišta kao cirk i morena. Ledenjak se stvara na mjestima gdje je skupljanje snijega veće od njegovog topljenja i nakon desetljeća i stoljeća, zbijeni snijeg se pretvara u led. Ledenjak se razlikuje od morskog ili jezerskog leda, koji se stvara zaleđivanjem morske ili slatke vode.

18 najvećih ledenjaka u Kraljevini Norveškoj su na Svalbardu , uključujući i najveći glečer u Europi, Austfonna na Nordaustlandetu. Ukupno, Norveška ima oko 1.600 glečera – 900 od njih su u Sjevernoj Norveškoj, ali 60% od ukupne površine ledenjaka je južno od Trøndelaga. 1% kopna Norveške pokriveno je ledenjacima.

Imate li želju probati hodati po ledenjaku? Nigardsbreen ledenjak jedan je od najdostupnijih ledenjaka, gdje možete zaviriti u plavi led na vrlo bliskim udaljenostima, a svi iznad pet godina mogu se pridružiti vodiču na šetnji ledenjakom.

Kada se vozite do slikovite doline Jostedalen, završiti ćete u Breheimsenteretu – centru nacionalnog parka, s arhitekturom inspiriranom ledenjačkim formacijama. Iz tog centra je kratka vožnja do parkirališta, a od tamo možete ili hodati uz jezero do ledenjaka ili se možete prevesti brodom preko jezera.

Čak i na ovoj maloj visini od 300-tinjak metara iznad razine mora, dobit čete osjećaj kao da ste u alpskom, čak i polarnom okolišu između jezera i ledenjačkog jezika, i dalje na delti rijeke možete promatrati neke od procesa koji su formirali krajolik.

Otopljena voda s ledenjaka ogroman je nacionalni energetski resurs u generaciji hidro-električne energije.

Ovaj jedinstveni krajolik je također inspirirao umjetnike da naslikaju neke od glavnih umjetničkih djela u norveškoj nacionalno-romantičnoj eri.