Lofotski otoci već dugo inspiriraju putnike svojim stjenovitim obalama. Slikovita ribarska sela, netaknute plaže i pristup mora i planina čine Lofotske otoke omiljenim odredištem.

Lofoti su arhipelag prema zapadu u oceanu, sjeverno od Arktičkog kruga. Glavni otoci su Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy, Moskenesøy, Værøy i Rost.
Ukupna površina iznosi 1.227 četvornih kilometara. Cestovna udaljenost je oko 170 kilometara od Fiskebøla kod Vesterålena na sjeveru na do Å na jugu, gdje završava E10. Ova cesta je nacionalna turistička ruta. Od Lofotoddena, na južnom kraju Moskenesøya, zračna udaljenost je više od 60 kilometara do Skomværa, najjužnije točke na Lofotima.

Zbog tople Golfske struje, Lofotski otoci imaju puno blažu klimu od ostalih dijelova svijeta na istoj geografskoj širini, kao što su Aljaska i Grenland. Primorske klime u Lofotima čine zime blagima i ljeta relativno svježima.

Lofoti su popularno odredište zbog svoje nevjerojatne prirode, uključujući visoke planine, hrapave obalne crte i bijele pješčane plaže. Lofoti su izvrsno mjesto za morski ribolov a cijela zajednica se nekada temeljila na izlovu bakalara i drugih riba iz mora.

Možete putovati na Lofote automobilom, trajektom, ekspresnim brodom, avionom i autobusom. Hurtigruten se zaustavlja na Svolværu i Stamsundu u Lofotima. Možete putovati na Hurtigrutenu na Lofote iz Bodøa i Tromsa ili bilo koje druge luke u kojoj Hurtigruten svraća. Osim toga tu su i trajekti i ekspresni brodovi između Bodøa i Lofota. Zrakoplovna kompanija Widerøe slijeće na nekoliko zračnih luka a Lofotima, uključujući Svolvær i Leknes. Od zračne luke Harstad/Narvik u Evensu možete putovati autobusom dva puta dnevno kroz Lofote s posljednjom stanicom u Å. Nema željezničke linije na Lofotima, ali možete putovati vlakom iz Osla do Bodøa, a zatim prijeći na Lofote trajektom za Moskenes, Hurtigrutenom ili Express brodom između Bodøa i Svolværa