Preikestolen (‘Propovjedaonica’)

Stijena Preikestolen, najpoznatija je turistička atrakcija u Ryfylke regiji, nalazi se impresivnih 604 metara iznad Lysefjorda. U stara vremena, plato se zvao Hyvlatånnå (“posađeni zub”). Ovaj ravni planinski plato, oko 600 četvornih metara, vjerojatno je formiran topljenjem leda prije 10.000 godina.

Preikestolen stijena u Ryfylke u Rogalandu je ravni plato veličine oko 25 sa 25 metara, koji se uzdiže 604 metara ravno od fjorda. Odavde, stijena nestaje okomito u Lysefjordu, i imate prekrasan pogled na Lysefjord i Lysefjordheiene planine.
Više od 100.000 ljudi dođe ovdje svakog ljeta.

Izlet traje oko 1-3 sata hoda (ovisno o iskustvu i formi) u jednom smjeru od planinske kolibe Preikestolhytta na nadmorskoj visini od oko 270 metara do Preikestolena (četiri km i 330 metara uzbrdo). Put po kojim se hoda do Preikestolena vrlo je strm na mjestima.

Hodanje se ne preporuča u zimsko i proljetno doba kada ima snijega i leda, a staza može biti skliska. Najbolja sezona za ovaj izlet je od travnja do listopada. Čvrste cipele i kišna oprema se preporučuju za pješačenje.

Alternativni put je dostupan tijekom cijele godine: vožnja trajektom koji plovi pod Preikestolenom kroz Lysefjord odakle se stijenu može vidjeti ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju. Vrijeme, osim u ljetnim mjesecima može biti mokro i hladno, a oblaci mogu onemogućiti da se vide stijene. Brod kreče iz mjesta Lysebotn te staje na nekoliko malih dokova na putu tamo i nazad.

Povezani članci:
Preikestolen. Photo by: Nordic Point

Blog

Planinarenje na Preikestolen

Putovanja koja će vas možda zanimati: