Trollstigen (“Trolska cesta”)

Mjesto Trollstigen se nalazi oko 15 kilometara južno od Åndalsnesa u županiji Møre og Romsdal, sjeverno u fjordu Norway. Centar regije je Molde (25.000 stanovnika), koji je najveći grad u području.

O cesti

Trollstigen ima strmi nagib od 9 posto, a sastoji se od 11 ‘ukosnica’ zavoja koji vode do strme planine. Cestu okružuju uzvišene planine. Imena kao što su Köngen (kralj), Dronningen (Queen) i Bispen (biskup) potvrđuju njihovo veličanstvo.
Stigfossen Vodopad slijeva se niz planinu prema preslatkoj Isterdalen dolini. U sredini svega toga, Trolska cesta vijuga do Stigrøra (858 metara nadmorske visine).

Trollstigen je više nego samo poznata vijugava cesta. Postoje brojne mogućnosti za iskustva i aktivnosti u blizini Trollstigena. Ponesite cipele za planinarenje, bicikl, skije, opremu za ledenjak, dalekozore i kameru, i imat ćete brojna iskustva i sjećanja za cijeli život.

Posjetite Trollstigen i Geirangerfjord

Trollstigen (Trolsku cestu), koja je dio projekta Nacionalne turističke rute, možete vidjeti sa novih spektakularnih vidikovaca. Potom nastaviti prema Geirangeru i poći na krstarenje Geiranger fjordom koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.
Kratkim hodom može se stići na dva vidikovca s predivnim pogledom na Trollstigen, dolinu Isterdalen, okolne planine i slapove, te Åndalsnes kod Romsdalsfjorda. To je “obavezno” za svakoga tko posjeti Trollstigen.
Stari Kløvstien staza u Trollstigenu već stotinama godina je bila i ostala važna veza između Romsdalena i Sunnmørea prije nego je Trolska cesta otvorena za upotrebu u 1936. Dvosatno pješaćenje po Kløvstien stazi počinje u debeloj šumi, prije nego se otvori impresivan i divlji pogled prema planinama i Stigfossen vodopadu. Neki dijelovi su strmi, ali oni su dobro osigurani. Ipak, hodanje se ne preporuča za malu djecu.

Činjenice o Trollstigenu

trolls road sign

  • Šest kilometara duga Trolska cesta normalno je otvorena od sredine svibnja do negdje u listopadu, ovisno o tome kada snijeg padne i kada se topi.
  • Trolska cesta dio je RV 63 u Rauma u Romsdalu, Møre og Romsdal. Cesta povezuje Åndalsnes i Romsdal s Valldal i Sunnmøre.
  • Vozila viša od 12,4 metara nisu dozvoljena na Trolsku cestu.
  • Trolska cesta je otvoren 31. srpnja 1936 od strane kralja Haakon VII. Izgradnja ceste trajala je 8 godina. Čak i danas, cesta je dobar primjer umjetnosti inženjeringa i izgradnje.
  • Stara Kløvstien staza u Trollstigenu već stotinama godina važna je veza između Romsdalena i Sunnmørea. Novo obnovljeni Kløvstien put je sada popularan planinarski cilj.
Putovanja koja će vas možda zanimati: