Kjeragbolt je veliki kamen koji se zaglavio između dvije stijene na planini Kjerag u Norveškoj. Hrabri mogu stati na kamen koji se nalazi jedan kilometar iznad Lysefjorda.
Dolazak do Kjeragboltena zahtijeva zahtjevnu, ali vrlo lijepu planinarsku šetnju od oko 3 sata u jednom smjeru. Kjeragbolten se nalazi malo ispod vrha planine Kjerag. Kjeragbolten je atrakcija na ruti do Kjeraga, čija najviša točka doseže 1080 m.

Zahvaljujući svojim spektakularnim liticama niz Lysefjord, planina je postala popularna za planinarenje te točka za base skakanje.
Ovdje i jedan od najviših vodopada na svijetu, Kjeragfossen, doseže Kjeragbolt.

Staza do Kjeraga i Kjeragboltena započinje na parkiralištu kod vidikovca Øygardstølen, do kojega se stiže 7km dugačkim spektakularnim serpentinama od naselja Lysebotn. Za one koji se ne žele uputiti na zahtjevno pješačenje do Kjeragboltena, preporuča se da idu na Lysefjorden turu turističkim brodom te pogledaju ovu atrakciju odozdo, što je također spektakularno. Uđete li dublje u fjord Lysefjorden trajektom, doći ćete pod poznatu stijenu Preikestolen.

Važno! Nosite odgovarajuće pješačke cipele i imajte toplu, slojevitu odjeću, kao i pakirani ručak i nešto za piće.
Pješačenje je dosta zahtjevno i preporučljivo je za one sa dobrom kondicijom. Na ovoj pješačkoj ruti nema vodiča. Trebat će vam oko 3 sata hoda u jednom smjeru.

KAKO STIĆI

Može se doći autobusom sa Stavanger Bus Terminala do Øygardstøla. Øygardstøl  je polazna točka za planinarenje na Kjerag. Ukupno trajanje je oko 11 sati od čega je oko 2,5 sata vožnja u jednom smjeru, te 6 sati za planinarenje i još 2,5 sata nazad do Stavangera. Cijena je od 640 NOK po osobi.

Dolazite li autom iz Stavangera, put će trajati oko 2,5 sata u jednom smjeru. Moguće je parkirati u Øygardstølu, početne točke za planinarenje na Kjerag, uz naknadu od 300 NOK za cijeli dan (srpanj 2019).

Povezani članci:
kjerag18

Blog

Hike na Kjerag