Brodom iz Europe

Trajektne veze između Švedske i njenih susjeda su česte. Postoji mnogo popularnih veza s Velikom Britanijom, Danskom, Finskom, Njemačkom, Norveškom, Islandom, Poljskom, Estonijom, Letonijom i Litvom. Većina linija nudi značajne popuste za starije osobe, učenike i djecu, a mnogi korisnici tzv. rail-passa također mogu putovati po smanjenoj cijeni.
Ako dolazite u Švedsku sa svojim brodom, morate pristati u luku sa carinskim objektom. Informacije o carinskim uvjetima možete dobiti od Švedske Carine – “Tullverket”.

Švedska nudi pregršt prirodnih atrakcija za sve prigode i ukuse, a obalna linija duga 3,218 km je vjerojatno jedan od razloga zašto je jedrenje vrlo popularna sportska aktivnost.

Najveći švedski otoci su Gotland i Öland.
Gotland se nalazi 90 km od švedskog kopna. Iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja iz cijelog svijeta. Nikada nije bilo lakše putovati na Gotland. Možete doputovati trajektom, avionom ili preko mora vlastitim brodom.
Četiri brza trajekta voze automobile i putnike od Nynäshamna i Oskarshamna na kopnu do Gotlanda. Putovanje traje oko 3 sata. Öland je otok koji pruža mnoge prirodne ljepote i znamenitosti koje vrijedi pogledati. Do otoka je lako doći automobilom preko jednog od najdužih mostova u Europi, ali također možete putovati trajektom M/S Solsund, koji prometuje između Oskarshamna i Byxelkroka (samo ljeti).

Stockholmski arhipelag

Stockholmski arhipelag ima više od 20 000 otoka, te je jedan od najljepših u svijetu. Možete ga posjetiti jednim od mnogih parobroda ili pak modernim plovilima. Odličan način za upoznavanje ljepota arhipelaga je kupnja 5-dnevne propusnice operatera Waxholmsbolaget koja vam omogučava neograničenu vožnju njihovim brodovima diljem arhipelaga.

Zapadna obala

Posjet Gothenburškom arhipelagu posebno je iskustvo bez obzira u koje doba godine se odlučite na njega.
Možete putovati trajektom iz Saltholmena do juga arhipelaga. Redovna cijena je isto kao i za vožnju tramvajem. Svaki od otoka – Vrångö, Brännö, Styrsö, Vargö i ostali – ima svoj vlastiti šarm. Na jugu arhipelaga svi su otoci bez automobila, a naći ćete prekrasne kolibice i hridi na kojima možete provesti dan sunčajući se. Na otoke Hönö, Öckerö i Björkö na sjeveru arhipelaga možete doći trajektom iz Torslanda.

Kanali

Ako želite upoznati idiličnu unutrašnjost Švedske iz jedinstvene perspektive, putovanje po jednom od kanala izvrsna se prilika za to.
Göta kanal , sa 58 ustava i 47 mostova, proteže se Söderköpinga na Baltičkom moru do Sjötorpa na jezeru Vänern. Zajedno s drugim kanalima čini švedsku ‘Plavu vrpcu’ koja povezuje Stockholm i Gothenburg vodom.
Göta kanal nudi mnogo različitih iskustava. No, vožnja kroz ustave je bez sumnje jedno od najboljih. Postoji nekoliko putničkih brodova koji prometuju kanalom, a možete iznajmiti barku i doživjeti putovanje na svoj vlastiti način.
Dalsland Canal, nalazi se u blizini Gothenburga, povezuje 240 kilometara plovnog sustava jezera iznimne ljepote. Dalsland je poznat kao meka za kanuiste i kajakaše, koji dolaze iz svih krajeva Švedske i ostatka Europe da uživaju u veslanju u mirnom i slikovitom kraju netaknute divljine.
U sustavu Dalsland kanala može se uživati i sa nekog od putničkih brodova, koji prometuju kanalom od 1. svibnja do 30. rujna.