Izgradnja prve željezničke pruge u Švedskoj počela je 1855. godine. Danas Švedska ima mrežu od skoro 13.000 km željezničkih pruga, 20. po veličini u svijetu koja posjetiteljima nudi udobno i glatko putovanje diljem zemlje u jednim od najmodernijih europskih vlakova. Dok putujete možete uživati u švedskim prirodnim ljepotama. Vlak je također najbolji način putovanja za upoznavanje sa druželjubivim Šveđanima. Švedski regionalni i međunarodni vlakovi imaju vagone 1. i 2. razreda, sjedala su prilagođena osobama s invaliditetom, a neki vlakovi imaju obiteljski vagon s kutkom za igru, toboganom i sl., gdje se djeca mogu igrati tijekom putovanja. Zahvaljujući opsežnom sustavu željeznica moguće je, i praktično, putovanje na posao. Švedski željeznički sustav je među najekološkijim u svijetu – pokreće se isključivo putem električne energije proizvedene iz vodnih snaga i drugih obnovljivih izvora. Emisija ugljičnog dioksida po osobi proizvedena na putovanju iz Stockholma u Gothenburg (478 km) je jednaka onoj koju proizvede samo tri mililitra benzina. Između najvećih gradova – Malmoa, Helsingborga, Göteborga i Stockholma – vlakovi voze svakih sat vremena tijekom dana.

Do Švedske vlakom možete stići iz triju europskih država: * Danska: Vlakovi polaze iz Kopenhagena za Malmö svakih 20 minuta.Vlak vozi preko Öresund mosta i stiže u Švedsku u manje od 30 minuta. Izravni vlakovi (X2000) polaze iz Kopenhagena i za Stockholm. * Norveška: Glavna veza je Oslo – Stockholm-Gothenburga, a postoje još i veze Trondheim – Äre – Östersund i Narvik – Kiruna – Boden – Stockholm. * Njemačka: Možete putovati od Berlina do Malmöa sa Berlin Night Express. Rezervacije su obavezne.

Vrste vlakova

X2000, brzi vlak proizveden u Švedskoj, postiže brzinu do 200 km/h. Time se znatno skratilo vrijeme putovanja na dužim relacijama. Polazišna točka mu je Stockholm.

Noćni vlakovi odvest će vas na sjever Švedske i u inozemstvo.

Domaći noćni vlakovi:
* Göteborg-Östersund/Åre
* Stockholm-Östersund/Åre
* Malmö-Sundsvall/Östersund/Åre
* Malmö-Stockholm
* Stockholm-Luleå/Kiruna/Narvik
* Göteborg-Luleå/Kiruna/Narvik

Međunarodni noćni vlakovi:
* Stockholm-Oslo (samo u ljetnoj sezoni)
* Malmö-Oslo (samo u ljetnoj sezoni)
* Malmö-Berlin (Berlin Night Express)

Od zračne luke Stockholm Arlanda vlakovi voze svakih 15 minuta za Glavni kolodvor i mnoge druge destinacije.

Rezervacije

Rezervacija sjedala može se kupiti na većim željezničkim stanicama ili online na web stranici Švedskih željeznica – SJ.se. Za većinu lokalnih vlakova rezervacije nisu potrebne. Za međugradske i regionalne vlakove rezervacija se preporučuje ako želite biti sigurni da ćete naći slobodno mjesto. Za luksuzni brzi vlak X2000 rezervacija je obavezna. I neki međunarodni vlakovi iz Švedske zahtijevaju rezervaciju sjedala, primjerice InterCity iz Stockholma za Oslo i X2000 za Dansku i Norvešku.